پدافند هوایی کشور غیر قابل نفوذ شد؛
آزمایش موفق آمیز موشکهای برد بلند ضد ناو در مانور سپاه
در رزمایش تخصصی رعد، موشک های ضد ناو ایران اهداف مورد نظر را در فاصله 300 کیلومتری در آبهای دریای عمان و شمال اقیانوس هند با موفقیت مورد اصابت قرار دادند .
سردار سرتیپ پاسدار علی فدوی، جانشین فرمانده نیروی دریایی سپاه گفت: این موشکها با حداکثر برد 350 کیلومتر می تواند , انواع مختلف ناوهای بزرگ را در همه خلیج فارس سرتاسر دریای عمان و شمال اقیانوس هند مورد هدف قرار دهد. وی با بیان اینکه کلاهک 500 کیلویی این موشکها توانایی غرق کردن انواع ناوهای بزرگ را دارد , گفت : ارتفاع کم پرواز ازسطح آب و قابلیت های ضد جمینگ در سیکر این موشک مصونیت بسیار خوبی در برابر جنگهای الکترونیکی فراهم می کند.
سردار فدوی با اشاره به اینکه سامانه های شلیک کننده متحرک این موشکها قابلیت تاکتیکی بسیار بالایی دارد , افزود: سامانه هدف یاب متحرک این مجموعه که به صورت فعال و غیر فعال عمل می کند , می تواند اهداف را کشف کند و سرعت بسیار خوبی را در شرایط کم آسیب پذیری در اختیار کاربر قرار می دهد.
همچنین مجموعه پیشرفته پدافند هوایی موسوم به تور ام یک به پدافند هوایی نیروی هوایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پیوست. سردار سرتیپ حسین سلامی فرمانده نیروی هوایی سپاه امروز با اعلام این خبر در مصاحبه با خبرنگاران افزود این مجموعه جدید بسیار چابک، پرتحرک، با امکان واکنش سریع و بسیار دقیقاست.
وی اضافه کرد هر سامانه از این سیستم پدافند هوایی پیشرفته قادر است در آن واحد 48 هدف را ردگیری کند و با 8 هدف در آن واحد درگیر شود. سرتیپ سلامی گفت با توجه به تعداد زیاد سامانه های این مجموعه پدافند هوایی حجم رهگیری و مقیاس درگیری بسیار افزایشمی یابد.
وی با اشاره به اینکه این سیستم لایه دفاع هوایی اطمینان بخشی را در سطحمورد نظر فراهم می کند ، گفت سیستم تور ام یک قادر است با هدف های با سطح مقطع راداری بسیار پائین یعنی هواپیماهای سریعالسیر با قابلیت مانور بالا و موشکهای کروز که عمدتا دارای سطح مقطع بسیار پایین هستند درگیر شود و با دقت انها را مورد اصابت قرار دهد. سرتیپ سلامی افزود این مجموعه مجموعه ای واکنش سریع است و درمدتدو دقیقه حاضر به راه و در مدت دو دقیقه نیز آماده جنگ می شود و فاصلهمتوالی بین شلیکها کسری از ثانیه است. وی گفت این سیستم به دلیل استفاده از سامانه های رهگیری غیر فعالمانند سیستم های الکترواپتیک و سامانه های رهگیری که حرارت یابهایمادون قرمز هستند قادر است بدون اینکه تحت تاثیر جنگ الکترونیک هواپیماهای دشمن قرار گیرد آنها را رهگیری کند.
به گزارش بولتن خبری هوا فضای ایران، تور ام یک ، یک سیستم جامع دفاع هوایی سیار است که برای دفاع در برابر هواپیما/هلی کوپتر/پهپاد و موشک های هدایت شونده طراحی شده است .
این سیستم قادر به عملکرد در مناطقی است که در معرض اغتشاشات شدید راداری و jaming قرار دارند و نیز امکان پرتاب از لانچرهای متحرک را دارا است .
هر یک از گردان های دفاع هوایی Tor M1 شامل 3-5 گروهان است که هر یک از آنها به 4 دستگاه لانچر متحرک مجهز شده اند . هر یک از این لانچر ها نیز حامل 8 فروند موشک آماده پرتاب هستند که با سیستم های کنترل آتش ، رادارها و بخش فرمان در ارتباطند. این لانچرها به صورت کاملا مستقل عمل کرده و در حالت سکون یا در حال حرکت قادر به شلیک می باشند .
در این سیستم پدافندی، زمان لازم برای سازماندهی و آماده سازی مجموعه برای رهگیری، 3 دقیقه و زمان واکنش از هنگام تشخیص هدف تا پرتاب موشک 8-5 ثانیه است . زمان واکنش در حالت سکون تقریبا 4-3 ثانیه ودر هنگام حرکت 10 ثانیه می باشد . هر واحد پرتاب، همزمان امکان پرتاب موشک به دو هدف جداگانه را دارد .
Tor M1 می تواند تا 48 هدف را (با سطح مقطع راداری دست کم برابر با 0.1 متر مربع) تشخیص داده و رهگیری کند و همزمان بر روی دو هدف در فاصله یک تا 12 کیلومتری که با سرعت 700 متر بر ثانیه پرواز می کنند قفل کند.
احتمال اصابت این موشک ها به هدف 92% تا 95% است.
پیشرانه این موشک را یک راکت سوخت جامد تک مرحله ای تامین می کند. این موشک ها قابلیت مانور تا شتاب 30g را دارند و حامل سرجنگی 15 کلیلوگرمی می باشند که با یک فیوز مجاورتی فعال می شود.
همانطور که اشاره شد این سیستم ها قابلیت رهگیری موشک های کروز را نیز دارا هستند. احتمال اصابت این سیستم در مقابل موشکهای کروز و سلاحهای هدایت شوند تا 0.9 گزارش شده است. اولین کاربر سیستم TOR بخش دفاع هوایی ارتش روسیه بود که از 100 واحد sa-15 استفاده کرد . نیروی دریایی روسیه نیز از نمونه دریایی آن یعنی sa-n-9 بهره می گیرد. در سال های 1997 تا 2000 نیز چین 50 سیستم از این پدافند را خریداری کرد که احتمال می رود بعدا 25 سیستم دیگر نیز به سفارشات خود اضافه کرده باشد.
در دسامبر 2005 نیز ایران قرارداد 1 میلیارد دلاری جهت خرید 29 سیستم موشکی TOR M1 به همراه مدرنیزه کردن سیستم های نیروی هوایی منعقد نمود . قبلا آمریکا و اسرائیل به شدت نسبت به این قرارداد ایران و روسیه اعتراض کرده بودند.
بازتاب مانور سپاهپاسداران، در رسانه های غربی؛
فیلم آزمایش سیستم موشکی TOR M1 در سابت الف
آزمایش موفق آمیز موشکهای برد بلند ضد ناو در مانور سپاه